Türk vatandaşları ile evli olan yabancıların nasıl ikamet izni alacakları merak edilen konulardan bir tanesidir. Türk vatandaşlığına sahip olan bir kişiyle daha öncesinde evlenmiş olan yabancı kişinin, oturma izni alması için bazı gereklilikleri yerine getirmesi beklenir. İlk olarak, kişilerin evli olduklarını belirli kurumlara ispatlaması gerekir. Bu sebepten dolayı da evlilik cüzdanı ve nüfus kayıt örneğini yanına alan kişiler, gerekli başvuruları yapabilirler.
Bir Türk ile evli olmak suretiyle yabancılara verilen ikamet iznine aile ikamet izni ismi de verilebilir. Aile ikamet izni, destekleyici olarak adlandırılan kişiye göre verilir. Bu izin destekleyicinin eşine ve çocuklarına verilebileceği gibi, kişinin eşine bağlı ancak kendi çocuğu olmayan kişilere de verilebilir.
Aile ikamet izni; yabancı eş, ergin olmayan çocuk ve bağımlı çocuğun yanı sıra, Türk Vatandaşlığı Kanunu 28. Maddesine göre Türk vatandaşlığını kaybetmiş olan kişiler ve mültecilere de verilebilir.
Aile İkamet İzni Başvurusunda Hangi Belgeler Gerekir?
Aile ikamet izni başvuru süreçlerinde yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler bulunur. İlk kez müracaat yapılırken, ikamet beyannamesi formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması beklenir. Doldurulan form, daha sonrasında internetten çıktı alınarak başvuruya dahil edilir. İkamet beyannamesinin kesinlikle bilgisayardan ya da daktilodan doldurulması istenir, elle doldurulan formlar kabul edilmez.
Müracaat esnasında hem pasaportun aslının hem de bir fotokopisinin kişilerin yanında olması önerilir. Başvuru esnasında istenilen diğer belgeler ise şunlardır:
Oturum izni alacak olan kişinin 3 adet fotoğrafı (Renkli ve en son haliyle çekilmiş fotosu olması şartıyla),
Evliliklerini kanıtlayacak nitelikteki evlilik cüzdanı veya kimlik fotokopisi,
Oturma iznine başvuracak kişinin, başvuru esnasında eşinin de yanında olması,
Destekleyicinin en az yıl 1 yıl olmak üzere Türkiye’de ikamet etmesi ve adres kayıt sisteminde kaydının bulunması şarttır.
Gerekli şartlar yıllık olarak güncellenerek düzenlendiği için, başvuru yapılmadan önce en güncel şartların incelenmesi önerilir.
Aile İkamet İzni Kaç Yıllık Verilir?
Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni belirli bir süreye tabi tutulur. Aile ikamet izni 1 senelik olarak tanımlanan bir oturma iznidir. Kişinin birden fazla eşi var ise, sadece bir eş için ikamet iznine başvurmasına izin verilir. Ancak, diğer eşlerden çocukları varsa onlar için oturma izni düzenlenebilir.
Oturma izni sürecinde, evli kişilerin 18 yaşından büyük olma şartı vardır. Çocukların aile ikamet izni varsa, aynı zamanda eğitimleri için öğrenci ikameti almalarına gerek kalmaz.
Türk Vatandaşı ile Evli Yabancıların Oturma İzni Harçları
Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni sürecinde, başvuruların onaylanması sonrasında oturum izninin geçerli olabilmesi için kişilerin belirli bir harç ücretini ödemeleri gerekir. Harç ücretleri senelik olarak güncellenmekte olup, 2022 yılı için geçerli olan Türk vatandaşları ile evli yabancıların oturma izni harçları şu şekildedir:
İkamet izni kartı için verilecek ücret: 160 TL
İkamet izni için harç ücreti: 1040 TL
İzin başvurusunda bulunan kişinin yaşına bağlı olarak değişkenlik gösteren sağlık sigortası ücreti: 500 TL – 1750 TL arasında
Ek olarak belli başlı durumlarda harcanan bazı ücretler de olabilir. Noter ve tercüme gerektiği durumlarda bu giderler 450 TL olmakla birlikte, apostil onay harçları da sayfa başı olacak şekilde 89.23 TL olarak belirlenmiştir.
Türk Vatandaşı ile Evli Yabancıların Oturma İzni Uzatma
İkamet izni uzatma işlemlerinin izin bitimine 60 gün kalmasından başlamak üzere yapılması gerekir. Türk vatandaşı ile evli yabancıların oturma izni uzatma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli konular vardır. Aile ikamet izni uzatma işlemlerinde, kişilerin ilk başvurularındaki belgelerini güncelleyerek tekrardan başvurmaları istenir. Bu süreçte, çiftlerin boşanma durumları gibi farklı konular varsa, bununla ilgili prosedürlerin incelenmesi de önemlidir. Aile ikamet izni uzatma başvuruları ve diğer oturum izinleri ile ilgili detaylar Yabancılar İçin Oturma İzni yazımızda yer alıyor!
Türk Vatandaşı ile Evli Yabancıların Oturum İzni Dışındaki Yasal Hakları Nelerdir?
Yazımızda da belirttiğimiz gibi, Türk vatandaşı ile evli yabancıların gerekli şartları yerine getirdikleri taktirde oturum izni alma hakları bulunuyor. Bu hakkın yanı sıra, bazı yasal haklar da gerekli prosedürlere bağlı olarak kişilere tanınabilir. Bir Türk ile evliliği bulunan yabancı kişinin elde edebileceği diğer yasal haklar ise şunlardır:
Herhangi bir devlet hastanesinde ücretsiz bir şekilde muayene olma hakkı,
Çalışma izni süreçlerinde diğer yabancılara göre daha rahat izin alabilmeleri (Detaylar için: Yabancı Çalışma İzni)
Türk vatandaşı ile 3 yıl evli kaldıktan sonra, kendileri için de Türk vatandaşlığı talebinde bulunulabilmesi,
Başvuru sonucunda Türk vatandaşı olan kişilerin KPSS’ye girerek devlet memuru olabilmeleri,
Türk vatandaşlığı sonrası SGK üzerinden ailelerini Türkiye Cumhuriyeti’ndeki devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde tedavi ettirmek gibi farklı yasal haklara sahip olabilirler.
Relocalist ile iletişime geçerek aile ikamet izni ve diğer oturum izni süreçlerinde profesyonel destek alabilirsiniz!
Comments