top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıRelocalist

İngiltere Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Güncelleme tarihi: 7 Ara 2023

Avrupa’da yer alan İngiltere, özellikle çalışma şartları ve yaşam kalitesi ile ön plana çıkan ülkelerden bir tanesidir. İngiltere’de çalışmak isteyenler için ise İngiltere çalışma izni alınması gerekli olur. İngiltere çalışma izni ile aslında izni alan kişiler ücretli olarak istihdam edilmiş olurlar. İngiltere çalışma izninin kendi alt başlıkları ve çeşitleri de vardır. Özellikle hangi alanda çalışılacağı ve çalışmak isteyen kişilerin niteliklerine göre bu vizelerde de farklılıklar olabilir. Her ne kadar vize türlerinde çeşitlilik olsa bile, tek bir ortak nokta vardır. İngiltere çalışma izni süreçlerinde ortak gereklilik, İngiltere’de onaylı sponsorluk lisansı olan işverenler tarafından iş teklifi alınması olur. İngiltere’de çalışma izni almak için farklı yollar vardır. Eğer İngiltere vatandaşı değilseniz, bir vize başvurusunda bulunmanız gerekebilir. Aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerli ise, çalışma izni için başvurabilirsiniz:

İngiltere’de bir işveren tarafından iş teklifi almak: İngiltere’de bir işveren tarafından iş teklifi aldıktan sonra, çalışma izni başvurusunda bulunabilirsiniz. İşvereniniz sizin adınıza başvuruda bulunabilir veya kendiniz başvurabilirsiniz.

Yüksek öğrenim öğrencisi olarak çalışmak: İngiltere’deki yüksek öğrenim kurumlarına kaydolduysanız, belirli şartları karşıladığınız takdirde öğrenci çalışma izni başvurusu yapabilirsiniz.

Eş veya aile üyesi olarak çalışmak: Eğer İngiltere’de eşiniz veya aile üyeniz çalışıyorsa, onların yanında çalışma izni alabilirsiniz.

İngiltere Çalışma Vizesi Şartları Nelerdir?

İngiltere’de çalışma hayatına başlamak isteyenler için vize türlerinden bazıları şunlardır:

  • İngiltere’de nitelikli çalışma vizesi: İngiltere’nin özellikle ihtiyaç duyduğu nitelik gerektiren alanlarda işçi alımında kullanılan vizedir. İngiltere nitelikli çalışma vizesi alan kişiler 5 yıl boyunca çalışabilmenin hakkını kazanmış olurlar.

  • İngiltere geçici çalışma izni: Mevsimlik işçi, dini görevli, gönüllü çalışma gibi alanlarda sıklıkla kullanılan bir üzün türüdür. İngiltere’de kalma süresi açısından durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterir.

  • İngiltere startup vizesi: İngiltere iç pazarında yer almayan bir iş kolunda iş kurmak ya da var olan bir alanı çok daha fazla geliştirebileceğini ispatlayan kişilere sunulan vizedir. Bu çalışma iznini alan kişi, 2 sene boyunca İngiltere’de ikamet edebilir ve çalışabilir.

İngiltere'de Çalışma İzni Kaç Yıllık Verilir?

İngiltere’de çalışma izni süreleri için net bir süre aralığı vermek doğru olmaz. Öyle ki, vize türüne bağlı olarak bu sürelerde farklılıklar olabilir. Ancak, hangi vize olursa olsun kişilere tanınan vize sürelerinin dolması halinde, işverenler bu süreyi uzatmak için başvuru yapmaları gerekir. Aynı zamanda, kişiler işveren değişikliği yaptıkları zaman da vizelerini güncelleyebilirler.

İngiltere'de Hem Okuyup Hem Çalışmak Mümkün mü?

İngiltere’de okula gidip çalışabilmek bazı şartlara bağlı olarak mümkündür. 11 ay ve daha fazlası için verilmekte olan eğitimler için kişilere tanınan uzun dönemli öğrenci vizesi bulunur. Bu vizeye sahip olan kişilere genellikle haftalık 20 saat gibi bir süre çalışma izni sağlanır. Almanya’da çalışma izni ile ilgili merak ettikleriniz varsa: Almanya’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?

İngiltere Çalışma İzni İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?


İngiltere çalışma izni süresince, kişilerin eksiksiz olarak hazır hale getirmesi gereken belgeler bulunur. Belgelerde olabilecek eksiklikler sürecin zora girmesine veya izin başvuruların reddedilmesine yol açabilir. İngiltere çalışma izni sürecinde tamamlanması gereken belgelerden bazıları şunlardır:

İngiltere COS Belgesi: Başvuru yapan kişinin ilk olarak sahip olması gereken belgenin işveren tarafından verilmesi gerekir. Sponsorluk belgesi olan bu belgede yer alan referans numarasının başvuru formuna eklenmesi de önemlidir.

İngiltere Çalışma İzni Başvuru Formu: Çalışma izni başvuru formunun online bir şekilde tamamlanarak sunulması gereklidir.

Bu önemli belgelerin yanı sıra, pasaport, fotoğraf, finansal anlamda yeterli olunduğunu kanıtlayan belge, adli sicil kaydı ve nüfus kayıt örneğinin eklenmesi gerekir.


69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page